Debata – Zrównoważona polityka żywnościowa

Debata – Zrównoważona polityka żywnościowa

Napis w centralnej części grafiki, w tle brązowy koszyk z sałatą, pomidorami, żółtą papryką i miętą

Debata online, poświęcona zagadnieniom bezpieczeństwa żywnościowego Polski, organizowana przez Polski Klub Ekologiczny w Krakowie, Koło Miejskie w Gliwicach oraz Koalicję Żywa Ziemia; odbyła się 8 grudnia 2022r.

 

W czasie debaty, głos zabrali m.in.:

* p. Jerzy Bogdan Plewa – Dyrektor Generalny ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Komisji Europejskiej

* p. prof. dr hab. Anna Dąbrowska – specjalistka w dziedzinie zachowań konsumenckich Polaków, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
* p. Marcin Wójcik – właściciel Ekologicznego Gospodarstwa Rolnego „OIKOS”
* p. Justyna Zwolińska – koordynatorka ds. rzecznictwa Koalicji Żywa Ziemia
* p. Maria Staniszewska – prezeska Polskiego Klubu Ekologicznego

Spotkanie poprowadziła:
p. Ewa Podolska, dziennikarka radia TOK FM

W czasie spotkania przeanalizowane zostały plany i działania podejmowane na szczeblu krajowym oraz Unijnym, mające na celu zapewnienie naszemu krajowi bezpieczeństwa żywnościowemu. Ponadto zastanowiliśmy się jak powinno wyglądać rolnictwo przyszłości, żeby odpowiadało na potrzeby naszego społeczeństwa, a jednocześnie było sprawiedliwe i satysfakcjonujące dla rolników.

Nagranie ze spotkania dostępne jest na naszym kanale YT oraz facebooku.

Debata odbyła się w ramach projektu finansowanego ze środków Swedish Institute.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *