Nagranie – Jaki mamy wpływ na wylesianie planety?
W dniu 23.06.br. odbyła się konferencja poświęcona tematyce wylesiania i ochrony lasów, pt. „Jaki mamy wpływ na wylesianie naszej planety?” Z nagraniem konferencji można zapoznać się tutaj:
Jaki mamy wpływ na wylesianie planety?
Polski Klub Ekologiczny oraz Wydział Leśny i Technologii Drewna Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu serdecznie zapraszają na konferencję „Jaki mamy wpływ na wylesianie planety?”, która odbędzie się w dniu 23 czerwca 2022 r. w Poznaniu w godzinach 10:30-16:00, w Sali A-100 mieszczącej się w budynku Instytutu Inżynierii Biosystemów Uniwersytetu Przyrodniczego,…
Ile naprawdę UE wydała na klimat?
Unia Europejska planowała przeznaczyć na działania przeciwdziałające zmianie klimatu nawet 20% swojego budżetu w latach 2014-2020. Komisja Europejska (KE) uznała, że cel został osiągnięty, jednak raport Europejskiego Trybunału Obrachunkowego (ETO) opublikowany 30 maja 2022 roku stwierdza, że oceny Komisji są przeszacowane. Zdaniem KE na działania służące ochronie klimatu wydano 216…
The Call Of The Wild Camps! Rekrutacja na obóz na Węgry
W ramach projektu “The Call of the Wild Camps!” finansowanego z programu Visegrad Fund, Polski Klub Ekologiczny Gliwice współorganizuje wyjazd na międzynarodowy obóz do Bodrogolaszi na Węgrzech. Motywem przewodnim obozu są zmiany klimatu i utrata bioróżnorodności; uczestnicy będą mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę na temat zmiany klimatu, dobrych praktyk ochrony…
Zamkowe Zielone Atrakcje
W dniu 07.06.2022r. mieliśmy przyjemność przeprowadzić warsztaty dla dzieci i młodzieży w ramach Zamkowych Zielonych Atrakcji – imprezy zorganizowanej przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach oraz Chorągiew Śląską ZHP. Spotkaliśmy się z śląskimi, ekologicznymi organizacjami pozarządowymi oraz niemal 700 uczniami na zamku w Ogrodzieńcu, gdzie lepiliśmy…
Zielona Kuchnia – pakiet edukacyjny
Z przyjemnością informujemy o publikacji pakietu edukacyjnego dla uczniów szkół i kierunków gastronomicznych „Zielona Kuchnia”. Tematem pakietu jest pochodzenie produktów spożywczych, sposoby chowu i hodowli zwierząt oraz bilansowanie posiłków roślinnych. Pakiet znajduje się w zakładce Publikacje -> Pakiety edukacyjne. Link bezpośredni do pakietu: Link Pakiet został przygotowany w ramach międzynarodowej kampanii…
Raport: Wpływ konsumpcji soi i wołowiny na wylesiania w krajach globalnego południa
Z przyjemnością przedstawiamy raport nt wpływu konsumpcji soi i wołowiny na lasy w krajach globalnego południa, który został przygotowany przez wiodącego eksperta w tym temacie: dr Tomasza Figarskiego z Instytutu Systematyki i Ewolucji Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Krakowie. Wersja do pobrania
Leśne warsztaty w Estonii
W dniach 24.04 – 30.04 Polski Klub Ekologiczny w Krakowie, Koło Miejskie w Gliwicach wraz ze studentami Wydziału Leśnego i Technologii Drewna Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, wziął udział w tygodniowych, międzynarodowych warsztatach poświęconych tematyce leśnej. Spotkanie było częścią realizowanego przez PKE w Gliwicach, MAS Sdružení SPLAV oraz Lääne-Harju Koostöökogu projektu…
[Aktualizacja] Wpływ plantacyjnej uprawy olejowca gwinejskiego na środowisko
Zapraszamy do zapoznania się z prezentacją autorstwa Pani Blanki Wiatrowskiej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu poruszającej temat wpływu plantacyjnej uprawy olejowca gwinejskiego na środowisko. Poniższa prezentacja jest zaktualizowaną wersją prezentacji, która została przedstawiona na warsztatach z 25.04.2022 roku. Wersję archiwalną z marca 2022 roku można znaleźć tutaj. Bezpośredni link do…