Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach

Zatrzymajmy wylesianie Świata!

Zatrzymajmy wylesianie Świata!

Notatki

Raporty

Raport nt. wpływu konsumpcji soi i wołowiny na lasy w krajach globalnego południa, który został przygotowany przez wiodącego eksperta w tym temacie: dr Tomasza Figarskiego z Instytutu Systematyki i Ewolucji Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Krakowie.

Raport nt. oleju palmowego i jego wpływu na środowisko, który został przygotowany przez wiodących, polskich ekspertów w tym temacie:  dr hab. Andrzeja Węgla oraz mgr. inż. Aleksandrę Bykowską – Derę z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Materiały uzupełniające

Zapraszamy do zapoznania się z prezentacją autorstwa Pani Blanki Wiatrowskiej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu poruszającej temat wpływu plantacyjnej uprawy olejowca gwinejskiego na środowisko.

Poniższa prezentacja jest zaktualizowaną wersją prezentacji, która została przedstawiona na warsztatach z 25.04.2022 roku. Wersję archiwalną z marca 2022 roku można znaleźć tutaj.

ZOBACZ PREZENTACJĘ

 

Opracowanie, przygotowane przez dr Tomasza Figarskiego z Instytutu Systematyki i Ewolucji Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Krakowie, nt. deforestacji lasów deszczowych w wyniku uprawy soi i hodowli wołowiny.

ZOBACZ PREZENTACJĘ

Proponowane rozporządzenie UE w sprawie wylesiania stanowi wielki krok naprzód w wysiłkach Unii Europejskiej zmierzających do zaprzestania importu towarów, które niszczą lasy na całym świecie. Ale możemy zrobić jeszcze więcej! W niniejszym filmiku przedstawiono pięć luk w proponowanym rozporządzeniu i opisano, jak Unia Europejska może im zaradzić.

ZOBACZ FILM